ZomerKunstWeek 2015

ZomerKunstWeek: 13 – 17 juli 2015

 

De ZomerKunstWeek van Het KunstKasteel: Leren door kijken en doen.
 
In de ZomerKunstWeek staat het maken van beeldende kunst centraal. Naar aanleiding van foto’s van kunstwerken stelt Hester Scheltens (eigenaar KunstKasteel) vragen aan de kinderen zoals: “Wat valt je op aan het kleurgebruik van deze schilder? Welke onderwerpen kiest deze kunstenaar vaak? Welke materialen gebruikt deze beeldhouwer? “ Door deze vragen leren de kinderen echt goed te kijken; deze werkwijze is kunstbeschouwing op kinderlijk niveau. Hierna “kruipen de kinderen in de huid van de kunstenaar” die die dag centraal staat. Dat wil zeggen: ze maken een kunstwerk alsof ze bijvoorbeeld Picasso of Giacometti zijn. Maar vanzelfsprekend is er ook ruimte voor eigen inbreng.
 
Hester kiest altijd kunstenaars die werk maken dat kinderen aanspreekt. Hierdoor bereik je dat kinderen echt ontdekken wat het werk van die kunstenaar inhoudt. Omdat er zo veel tijd is tijdens de ZomerKunstWeek (hierna: ZKW) hebben de kinderen alle tijd om aan hun kunstwerk te werken: de middagen zijn van 13.30 uur tot 17.30 uur. Niet alleen staat dagelijks een andere kunstenaar centraal, ook de gekozen werkvorm variert: maak je op de ene dag een schilderij, dan doe je de volgende dag wat anders: je boetseert of werkt met glas of hout.
 

Omdat er altijd werk- en tempoverschillen zijn is er ook tijd voor andere projecten. In vorige jaren werkten de kinderen bijvoorbeeld aan de “Monster Zoo”, stond er een “Mini-Museum” op het programma en maakten de kinderen een kunstzinnige toegangsboog bij de ingang van de tuin. Ook werkten alle kinderen mee aan een groot schilderij. Dit jaar heeft Hester weer bijzondere extra projecten bedacht.

Naast het werken is er tijd om pauze te houden om even lekker iets te eten, te drinken en ook om te spelen. Meestal valt het daarbij op dat jongere kinderen iets meer tijd nodig hebben om te spelen. Die ruimte is er.

De week sluiten we op vrijdagmiddag af met een, door de kinderen zelf, in te richten expositie. Vanaf 17 uur zijn ouders en andere belangstellenden daarbij van harte welkom voor de feestelijke opening. Het schilderij dat de kinderen ook dit jaar weer samen maken zal Hester, net als vorig jaar, veilen. De opbrengst zal ook dit jaar weer naar een goed doel gaan. Dit zal een vast programma onderdeel worden.
 
De ZKW is voor kinderen vanaf 5 a 6 jaar. Naar keuze kiest men voor deelname voor een middag, meerdere middagen of de gehele week.

 

{loadposition slideshow}

Scroll naar boven